A nagy sikerre való tekintettel várhatóan idén is folytatódik a hazánkban két évvel ezelőtt elindult háztartási nagygépekhez illeszkedő csereprogram, ezáltal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több forrás – többek között az NRGreport – szerint vizsgálja, hogy ezúttal milyen otthon használt masinákkal folytathassák a programot.
Habár kétség sem férhet ahhoz, hogy a legnagyobb energia megtakarítást továbbra is az árampusztító hűtőgépek cseréjének folytatásával lehetne elérni, azonban a minisztériumban állítólagosan felmerült egy esetleges mosógép cserére kiélezett program terve, hovatovább nem kizárt, hogy a háztartások jelentős részében még mindig megtalálható képcsöves tévék is fókuszba kerülhetnek ezen a téren.

Lesz csereprogram, de nem tudni mire

Mivel a csereprogram tavaly is nagy siker volt, bizonyára idén is számíthatunk rá, egyelőre azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen eszközökre. A hazai háztartások jelentős részében ugyanis még mindig rengeteg a korszerűtlen, nem energiatakarékos hűtő- és mosógép, amelyek mellett a fagyasztók és a tűzhelyek között is szép számmal találhatunk ebből a kategóriából származó gépeket.
Ami azonban sokkal aggasztóbb – és ezzel nagyon kevesen foglalkoznak –, hogy a hazai háztartások mintegy 62 százalékában még mindig képcsöves televíziók találhatók, amelyek szintén rengeteg elektromos áramot fogyasztanak, ezáltal cseréjükkel továbbra is jelentős megtakarítást lehetne elérni az országban. Hogy az Otthon Melege Program pontosan mikor és milyen feltételekkel folytatódik az idén, az egyelőre még nem ismert, ellenben az igen, hogy a családi házak komplex energetikai fejlesztését elősegítő pályázatcsomag kidolgozása már megkezdődött.
Hogy ebbe a kategóriába beletartozik-e majd a kisebb háztartási gépek cseréjére vonatkozó akció, és ha igen, akkor pontosan milyen készülékekre, az egyelőre nem ismert, ellenben a korábbi hasonló célzattal indított programokra a pályázatok benyújtásának lehetősége mindössze felfüggesztésre került, és ha elérhetővé válnak a szükséges források, akkor ismét megnyílik majd a hétköznapi emberek számára.

Korábban is nagy siker volt

Az Otthon Melege Program egyébiránt 2014-ben indult el, első körben hűtő- és fagyasztógépekre, és már akkor is óriási sikernek örvendett. A pályázat lényege az volt, hogy az energiatakarékos gépekre a kategória mértékétől függően lehetett támogatást kérni, ezáltal akár a kiválasztott berendezés vételárának akár az 50 százalékát is lekérhették az igénylők, méghozzá A+ besorolású gépek esetén maximum 25 ezer forintos összegig, azon felül pedig maximum 35 ezer forintig. A pályázatra összesen több mint 800 millió forintot különítettek el a költségvetésből, amit közel 26 ezer igénylő között osztottak szét.
A mosógépek esetén egy kicsit ugyan eltért a séma a fentiekben taglaltaktól, de nagyjából hasonló feltételekkel és összegekkel számolhattak a pályázók. Ennek megfelelően mosógépcsere esetén is a vételár felét lehetett igényelni, ami A+ kategória esetén 25 ezer, A++ esetén 40 ezer, afölött pedig 45 ezer forint volt maximum. A 2015 nyarán meghirdetett pályázat keretein belül 1,9 milliárd forintnyi támogatást osztottak szét közel 45 ezer ember között.

Hasonló bejegyzések