A videojátékok világát éljük, amikor a gyermekek, fiatal-, és nem fiatal felnőttek egyaránt mélyen el tudnak merülni a nagy szerver igényű játékokban. Legyen az akár számítógépes játék, vagy az oly népszerű Play Station-re, Xbox-re, netán Nintendo Wii-re kiadott platformok. Vajon miért tudnak ekkora teret hódítani maguknak?

Megkötések nélkül

A számítógépes játékok, amelyek sok esetben korlátlan tárhelyet igényelnek, profi módon használják ki, hogy ezekben a világokban a leggyakrabban megcélzott belső igény az autonómiára törekvés, vagyis az az érzés, hogy mindenféle megkötés nélkül cselekedhetünk. Az egyre fejlettebb technológia, és egyre fejlettebb programok mára már lehetővé teszik egész városok, sőt mi több, egész világok megteremtését, és gyakorlatilag virtuális játszótérré válva a játékosnak olyan színhelyet teremtenek, ahol bármit megtehetnek. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy agyunk egy bizonyos mértékig becsapható, így nem szükséges valós képességeinket használnunk egy-egy probléma megoldására, vagy igazi, valóságos lényeket legyőzni ahhoz, hogy belső motívumaink egy részét kielégítsük.

A profi tervezők munkáját dicséri

A profi szakemberek tudják, hogy miféleképpen adagolják a megtervezett játékok során a visszajelzéseket ahhoz, hogy érzelmeket váltsanak ki. Tulajdonképpen ezzel érik el a „beszippantott” állapotot, amikor az általuk megalkotott világba úgy elmerül a játékos, hogy nem érzékeli a körülötte történő eseményeket. Ehhez minden olyan drámai elemet felhasználnak, mint például egy jó könyvben, vagy egy jó filmben, amelyek a toplisták élére kerülnek. Itt mégis van valami plusz: ez pedig nem más, mint az interaktivitás, ami az élvezhetőséget a maximumra juttatja.  Ezzel egy olyan tét nélküli kikapcsolódást kapunk, amelyet önmagáért élvezhetünk.

Az agyafúrt game designerek

Amikor egy játékprogram megalkotásra kerül, az agyafúrt game designer azokat a belső vágyakat célozza meg, amiket a számítógépes játék is képes kielégíteni. Ilyen például az úgynevezett kompetencia, amelynek lényege, hogy egy vagy több képességünket hogyan és milyen mértékben tudjuk kamatoztatni egy-egy probléma megoldásában. De ilyen a hatalomgyakorlás szükséglete is, amikor más személyek felett valamilyen formában kontrollt gyakorolunk; a virtuális valóság erre is kiváló színteret ad.

Hasonló bejegyzések