Biztosan Önt is sokkolni szokták a petárdázással kapcsolatos rémhírek és elrettentő fotók tömkelege. Valóban veszélyes szokás, melyet egyre többen alkalmaznak. Nem csak szilveszter éjjelén használják, de esküvőkön, születésnapokon is egyaránt. Miért olyan veszélyes és miért próbálják tiltani?

Megelőzhető a tragédia

A videókkal és sokkoló képekkel elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a pirotechnikai eszköz igenis veszélyes is tud lenni, ha rossz kezekbe kerül. Nem csak önveszélyessé válhat az ember kezében, de általa tűz is keletkezhet, mely során akár épületek is leéghetnek. Ezeket a fajta pirotechnikai eszközök nem hiába sorolandók a legmagasabb tűzveszélyességi szintre. Szilveszter éjjelén rengeteg mentős és tűzoltó van készenlétben azonban az év közbeni balesetekre nem tudnak felkészülni.
Íme, néhány tanács mellyel megelőzhető, hogy az ünnepi hangulatból pánik váljon. Első és legfontosabb, hogy a tűzijátékot, petárdát kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásárolják. Az ilyenkor kötelezően mellékelendő magyar használati utasítás elolvasásával tájékozódjon mit is vásárolt. Tűzveszélyességi szempontból fontos a megfelelő tárolás, tűztől távol tartandó, illetve gyermek elől elzárandó. Semmiképpen se szerelje szét vagy próbálja meg átalakítani.
Biztonsági indításra mindenképp ügyeljen, környezete megfelelő távolságból figyelje. Beltérben szigorúan tilos a használata, nem csak sérülést okozhat, ha bent használják, de tűzveszélyessége is felmerülhet. Kézben tartva sose működtessen tűzijátékot és ne hajoljon fölé. Környezeti tűzoltáshoz, ha probléma merülne fel, mindenképp legyen a közelben tűzoltó készülék.
Ha csak otthon vette észre, hogy a termék sérült vagy lejárt mindenképp vigye vissza a forgalmazóhoz és ne próbálja ki. Bizonyos pirotechnikai eszközök birtoklása tiltott vagy csak szakembereknek engedélyezett, ezek betartása nem csak az Ön egészségét védi meg, de környezetét is. Az utolsó és talán legfontosabb szempont, hogy figyeljen környezetére, nem csak embertársai épségére, de a házi kedvencekére is. Ilyenkor célszerű bezárva tartani őket, hiszen az erős hangoktól megijedve elmenekülhetnek.

Hasonló bejegyzések