A SIP paneleket nem úgy tervezték, hogy felszívják a vizet, ehelyett megfelelően védeni kell őket a nedvességtől. Ezt úgy érik el, hogy a falakba és a mennyezetekbe nedvességzáró elemeket építenek be, amelyek hatékonyan szigetelik a SIP panelelemeket, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy lélegezzenek.

Bizonyos források szerint a nedvességproblémákkal küzdő SIP-panel fal elveszítheti szerkezeti kapacitásának nagy részét, mivel az OSB-lapok faanyaga idővel elkorhad és meggyengül. A SIP panelfal nedvességproblémáinak javítása bonyolult lehet, mivel ez egy monolitikus elem: burkolatként, szigetelésként és szerkezetként működik.

Ami a szellőzést illeti, egy SIP panelház sokkal légmentesebb a külső környezettel szemben, ezért mechanikus szellőztető rendszert kell telepíteni a belső levegő megújulásának biztosítása érdekében. Ebben az értelemben a panel gyártója tanácsot adhat, hogy hol helyezzük el ezt a rendszert, és hogy a ház méretei által megkövetelt igényhez képest mekkora kapacitással kell rendelkeznie.

Vigyázzunk a tűzzel

Bár a SIP panelek reklámja szerint speciális égésgátlókkal vannak impregnálva, ez még mindig nem teszi lehetővé, hogy a falak jó tűzállóságáról beszéljünk. Természetesen egy egyszerű fához képest az éghetőségnek alacsonyabb mutatói vannak, de a tégla vagy a beton továbbra is elsőbbséget élvez.

Ezért a szabványnak megfelelő aljzatok helyes bekötése és beszerelése, a túlterhelés hiánya egy SIP panelekből készült házban mindig az építők fő feladata lesz. A tulajdonosnak pedig fokozott éberségre és az összes tűzvédelmi intézkedés betartására lesz szüksége.

Például tilos nyílt tűzforrásokat (kandallók, grillek) telepíteni vagy éghető anyagokat tárolni a falak közelében. Egyébként, ha az ilyen paneleket nem dolgozzák fel speciálisan, akkor az építési előírások szerint olyan tűzállóságúak, mint az építőipari faelemek, azaz kisebb lakóépületek építéséhez felhasználhatók, de nem alkalmasak nagyméretű épületek építésére, ahol a tűz terjedése sok-sok ember számára végzetes következményekkel járhat.

Hasonló bejegyzések