A télvíz idején uralkodó súlyos mínuszoknak köszönhetően jelentősen megnőhet bennünk az igény egy valóban költséghatékony, gazdaságosan üzemeltethető, ugyanakkor igazi, kellemes meleget adó berendezés iránt.
A technológia fejlődésével pedig sokat nyertünk ezen a téren is, ugyanis a fűteni is képes klímák megjelenésével minden igényünk azonnal ki is van szolgálva. Nézzük, mire érdemes figyelnünk a vásárlás során!

Jót jó áron

Az egyik legfontosabb, amire ki kell éleznünk érzékeinket, az az ár és a minőség aránya. Mint általában a technikai felszerelések terén, a légkondícionáló berendezéseket illetően is megállja helyét az aranyszabály: a drágább biztosan minőségibbet is jelent. Vannak szezonok, amikor olcsóbban tudunk klímát vásárolni, vagy éppen akciónak tüntetnek fel olyan megoldást, ami valójában nem jelent árengedményt.
Ne hagyjuk azonban becsapni magunkat, ugyanis hosszú távon ez gyorsan megbosszulhatja magát, és a későbbi ráfordítások több tízezer forintot is jelenthetnek majd. A drágább modelleknél jellemzően hosszabb a garanciaidő is, ami eleve azt feltételezi, hogy a gyártó is jobban megbízik a saját berendezéseiben, másrészt pedig több időnk lesz szakszervizhez fordulni is garanciális javításért, ha valami oknál fogva mégis felütné a fejét valamiféle hiba. Az alkatrészeik is minőségibbek, tartósabb darabok, így a készülék zajszintje is alacsonyabb lesz, valamint a hűtési/fűtési teljesítménye is kimagaslóbb.

A név kötelez

Egy ilyen hosszútávra vásárolt technikai berendezés vásárlásánál igen fontos, hogy egy megbízható, ismert márka termékei közül válogassunk, és ne az ismeretlent válasszuk mondván, hogy ez olcsóbb. Itt ugyanis nem egy néhány ezer forintos eszközről van szó, hanem súlyos tízezrek, vagy akár százezrek is bánhatják a rossz döntésünket. Ezen kívül pedig azt is nézzük át tüzetesen, hogy az ár maga mit tartalmaz. Az eladónál feltétlenül kérdezzünk rá, hogy a beépítésért külön kell-e fizetnünk, vagy ez már egy olyan elem, amelyet az árba belefoglaltak.

A klasszikus On/Off típus vs. inverteres készülékek

A típust illetően fontos tudnunk, hogy egy hagyományos On/Off típusú légkondi mindig olcsóbb, ám kevésbé széles körben lehet kihasználni és gazdaságosan üzemeltetni, mint egy drágább inverteres készüléket. Ez utóbbi viszont akár -15 fokban is kellemes meleget fog varázsolni otthonunkba, amellett, hogy igen energiatakarékosan tudjuk majd üzemeltetni. Tehát kezdetben valamivel nagyobb beruházást fog jelenteni, viszont hosszú távon sokkal többet tudunk vele spórolni.

A karbantartás és a szerelés fontossága

Végül, de nem utolsó sorban pedig csakis profi csapatra bízzuk rá magunkat, akár a vásárlásról, akár a beszerelésről, vagy az utólagosan végzett karbantartásokról, javításokról legyen is szó. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis ha egy olyan csapattal dolgozunk együtt, akik nem professzionális szolgáltatást nyújtanak, az sajnos nagyon könnyen képes megkopasztani pénztárcánkat.
Egy szakszerűtlen, pontatlan beszerelés, javítás, vagy karbantartás a költséghatékonyság és a teljesítmény rovására fog menni, nekünk több tízezer forint kiadást hoz majd a konyhára, amellett, hogy maga a berendezés élettartama is lényegesen rövidebb időre redukálódik.

Hasonló bejegyzések