Napjainkban a horgolás nagyon divatos elfoglaltság, ám a legtöbben nem a megszokott terítőket készítik, mint hajdanán nagyanyáink. Bár a horgolt ruhák is nagyon divatosak mostanában, a legtöbben nem ezekkel foglalatoskodnak, hanem, úgymond plüssállatot vagy plüssfigurát készítenek horgolt technikával.

A plüss kifejezés persze kicsit megtévesztő lehet, hiszen nem plüssből készülnek ezek a figurák, hanem fonalból, és az elkészülésük teljes egészében a horgolási technikákon alapul. Ma már számos kézimunka verseny is létezik, ahol külön kategóriába kerülnek ezek a figurák.

Természetesen nevük is van, ezek az amigurumi figurák. Sok helyen láthatunk már ilyet, kézműves vásárokon, de a neten is sokan hirdetik a kész munkájukat. Ezeknek a figuráknak az előnye, hogy masszívak és strapabírók, így kisebbek számára is tökéletesek. Nem allergizálnak, és attól sem kell félni, hogy a plüssállat anyag netán a kicsi torkába jut, irritálva azt. Az amigurumik térhódítása a fonalkereskedések forgalmát is fellendítette, és egyre nagyobb a kínálat szín és anyag tekintetében is, amiből ezek a figurák elkészülhetnek.

Milyen fonalat válasszunk amigurumi figurákhoz? 

Az amigurumi a horgolás egy speciálisabb válfaja, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fonalat is választunk. Természetesen nemcsak a színekről van szó, ugyanakkor ebben a tekintetben is egyre szélesedik a választék. Bár alapvetően a horgolásról a fehér szín jut eszünkbe, hiszen nagyanyáink lakásában főleg fehér színű horgolt terítők akadtak, ugyanakkor egy amigurumi bármilyen állat vagy mesehős lehet, ők pedig ugyebár színesek. Ennek értelmében a színek is végtelen lehetőséget rejtenek, a kínálat pedig igyekszik ezt követni.

Anyag tekintetében sem mindegy, mit választunk egy amigurumi figurához. A fonalak alapvetően merevek, de az amigurumi esetében ez egy nagyon pozitív tulajdonság. Bár sokféle fonal jó lehet, leginkább a pamutot, a pamut – akryl keveréket, vagy a zseníliát érdemes választani erre a célra.

Hasonló bejegyzések