Egy gyerkőc érkezése komolyan felborítja a család addig jól megszokott életét. A kis csöppség érkezése előtt bár komolyan végig kell gondolni a szobát, az elrendezését és a küllemét. Az egyik kulcskérdés a bébi érkezése előtt, hogy milyenek legyenek a falak?

Nyugodtan lehetünk kreatívak!

A tapétázás nem olyan bonyolult művelet, mint amilyennek elsőre tűnik, és jobb szívvel végzi ezt a munkát az ember, ha a saját gyermekéről van szó. Sokan a klasszikus rózsaszín és kék felállásra esküsznek, de ez nem mindig jó ötlet, például ha lakni fog a szobában egy idősebb testvér, vagy ha mondjuk, nem tudjuk a gyerek nemét. A kórházból hazatérő anyát és babát pedig nem jó, ha a frissen festett fal vagy felragasztott tapéta várja. Ha a gyermek neme titok, akkor tényleg jobb, hogyha elkerüljük a klasszikus rózsaszín és kék színvilágot, mert ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy a megérzéseink súgták, akkor rövid úton jöhet egy újabb szobafelújítás. Ugyanígy legyünk a ruhákkal is, ha születés előtt mindenképpen szeretnénk vásárolni, akkor unisex darabokkal kezdjük a ruhatár feltankolását.
Attól függetlenül, hogy a falról végérvényesen száműztük a túlzott rózsaszínes világot és a világoskéket, még nem feltétlenül kell megmaradnunk az egyszínű, snassz színvilágnál. Ezért is rosszabb valamivel a festés: nagyon látszik, ha rossz munkát végeztünk, ráadásul a színvilágok is eléggé egysíkúak lehetnek. (Persze lehet egyéb dolgokat rajzoltatni, festetni a falakra, de azok plusz pénzbe és energiába kerülnek)

Mi az, ami jól mutat egy babaszobában?

Ma már annyiféle tapéta létezik, hogy megszámolni se lehet. A legjobb, ha online kezdünk el nézelődni, biztosan kapunk némi ihletet egy-egy webes áruházban. Készüljünk fel arra, hogy alig fogunk tudni választani a kínálatból! Amennyiben nem vagyunk túl nagy kézügyességgel megáldva, akkor vehetünk öntapadós poszteres tapétát – ennek felhelyezése rendkívül egyszerű, mint egy matrica, úgy rakjuk fel a falra. Ez később még jó szolgálatot tehet, ha majd a gyerek esetleg úgy dönt, hogy összefirkálná a falakat, egyszerű újat felhelyezni. Amennyiben erre a firkálós időszakra előre szeretnénk gondolni, akkor vásárolhatunk olyan tapétát, amely kifejezetten „táblaimitáció”, azaz könnyedén lehet rá írogatni, és ugyanolyan könnyedén le is lehet szedni. Amennyiben más felületekre is szeretnénk ilyet tenni, a vásároljuk táblafestéket, nagyon jópofa dolog lehet a gyereknek.

Színek, minták

Válasszunk valami semlegesebb színt, de mindenképpen világosat, jöhetnek a krémszínek, a világosbarna, a halvány narancssárga és a diszkrét sárga, a kellemes zöld. Kerüljük a túlzott, harsány színeket, taszító és a gyereknek sem biztos, hogy tetszeni fog. A minták is jöhetnek, nincs feltétlen értelme pici korban Disney figurákkal kitapétázni a falakat, jobb, ha a klasszikus mintáknál maradunk, később pedig ő maga tehet ki olyan posztert (vagy posztertapéta matricát), amilyet csak szeretne.

Hasonló bejegyzések