Ma van egy dolog, amit biztosan rendszeres használunk, pedig valójában nem is látjuk, hogy hol van. Igen, a felhő a felhasználók egyik kedvenc szolgáltatása, főleg, ha jelszavakról, dokumentumokról és képekről van szó. Ha azonban azt akarjuk, hogy az adataink és a fájljaink mindig biztonságban legyenek, akkor figyelembe kell vennünk néhány szempontot.

A felhő alapú tárolás nagyon fontos a biztonsági másolatok elkészítéséhez és a fájlok elmentéséhez. Ezáltal mindegy, hogy a világ melyik pontján járunk, elérhetőek lesznek. Ha azonban nem vigyázunk, akkor veszélybe sorolhatjuk a magánéletünket. Bizonytalanság esetén érdemes egy erre szakosodott cég, például a quadron.hu kiberbiztonsági képzését elvégezni, hogy tudatosabban mozogjunk az IT világban.

Az első lépés, hogy mindig elolvassuk az adatvédelemről szóló kisbetűs részt is, mivel csak ebből fogjuk megtudni, hogy miként tárolják az érzékeny tartalmainkat. Az sem mindegy, hogy a cég hol tárolja a fájlokat, mennyire kezeli bizalmasan azokat, és hogy van-e lehetőségünk a teljes törlésre. A következő lépés annak ellenőrzése, hogy pontosan kik férnek hozzá ezekhez az adatokhoz. Amennyiben valamelyik szolgáltató harmadik félnek is odaadhatja, akkor gondoljuk meg kétszer is, hogy megbízunk-e bennük.

A felhő biztonságos használatáról

A felhő akkor válik biztonságossá, ha olyan jelszavakat használunk, amit mások nem tudnak könnyen kitalálni. Ha minden apphoz, minden közösségi média profilhoz ugyanazt a szókapcsolatot írjuk le, akkor előbb vagy utóbb minden hozzáférésünket elveszíthetjük. Az első intézkedés, hogy változatos, nehezen kitalálható, de számunkra könnyen megjegyezhető jelszavakat alkotunk meg. Ehhez pluszba jön a kétlépcsős hitelesítés, ami egy lépéssel megnehezíti a rosszakarók dolgát.

További lehetőség, ha még több titkosítást vezetünk be. Ha maximalizálni akarjuk a biztonságunkat, és le akarjuk csökkenteni a kibertámadások kockázatát, akkor minden titkosítási lehetőséget be kell vetnünk. Nem mindegy, hogy csak a családi képeinket tároljuk a felhőben, vagy fontos dokumentumokat őrzünk. Azt is nézzük meg, hogy ha megosztjuk egy harmadik féllel az egyik fájlt, akkor a többi felhasználó ne tudjon hozzáférni.

Hasonló bejegyzések