Habár nagyon súlyos büntetés járhat érte, nagyon sokan mégis rendszeresen ülnek volán mögé Magyarországon ittasan, holott ezzel rengeteg ember életét veszélybe sodorják, sőt mi több, rengetegen nem tudják, hogy milyen súlyos büntetésre is számíthatnak ilyen esetben. Éppen ezért most összegyűjtöttünk 5 kérdést és 5 választ, amelyben az ittas vezetés jogi oldalát vizsgáltuk.
Olyan sofőr is elkövethet ittas járművezetést, akinek nincs jogosítványa?
Természetesen, hiszen az ittas járművezetés kimondásához jogilag teljes mértékben közömbös az, hogy a volán mögött ülő embernek volt-e jogosítványa. Nemlét esetén természetesen a büntetés súlyosabb lehet.
Felelősségre vonható-e, ha valaki ittas személyt járművezetésre szólít fel?
Igen, aki tudatában van annak, hogy az adott személy fogyasztott alkoholt, és mégis járművezetésre szólítja fel, az felbujtóként felelősségre vonható.

Kapcsolódó:

Büntetést kap-e az a személy, aki egy ittas személynek segítséget nyújt a vezetésben, például kinyitja az ajtót, vagy elindítja a gépkocsit?
Igen, az ilyen személy minden esetben bűnsegédként felel az ittas vezető által elkövetett tettért.
Büntethető-e az ittas járművezető abban az esetben, ha a gépjárműben tartózkodik, a volán mögött ül, de nem indítja be az autót?
A magyar jogszabályban nincs olyan törvény, amely arról rendelkezik, hogy egy ittas személy nem ücsöröghet a józanságra várva autója volánja mögött úgy, hogy a motor nem jár, hiszen a jármű nem mozgott, nem vett részt a közúti forgalomban. Az ittas járművezetés kísérletét azonban minden esetben megvalósítja az a személy, aki ittasan megpróbálja beindítani gépkocsija motorját, amivel sikerül elmozdítania a járművet a helyéről, noha a forgalomba nem képes kihajtani vele.
Milyen büntetést kaphat valaki ittas járművezetés esetén?
Amennyiben valaki ittas járművezetésen érnek, az már önmagában egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ha valaki többszörös visszaeső, ezáltal ismételt bűncselekményt követ el, vagy más is felróható a számlájára, annál a büntetési tétel egyenes arányban emelkedik. A büntetési tétel legfelső határa ittas járművezetés esetén legfeljebb 3 évi szabadságvesztés lehet, amit az illető kiválthat közmunkával, pénzbüntetés megfizetésével, de mellette számolnia kell a járművezetéstől való eltiltással is.
A közmunka legalább 42, legfeljebb 300 óra lehet ittas járművezetés esetén, a pénzbüntetés kapcsán pedig a legkisebb kiszabható összeg 75 ezer, a legnagyobb pedig akár több mint 100 millió forint is lehet. A járművezetéstől való eltiltás általában hónapokban mérhető, de akár 10 évig is terjedhet, sőt beszélhetünk végleges eltiltástól, aminek során valakiről kimondják, hogy alkalmatlan a járművezetésre.

Hasonló bejegyzések