A lefolyó vagy a WC eldugulása soha nem jöhet jókor. A vele járó kellemetlenség hamar megkeserítheti a napjainkat. Sok esetben a dugulást a lefolyó oldalára lerakódott vízkő okozza, hiszen ilyenkor a cső egy idő után olyannyira be tud szűkülni, hogy még a víz se tud átfolyni rajta. Ebben az esetben a legjobb, ha van egy pumpa a kéznél, ám nem hátrány ha ismerünk néhány olyan fortélyt, mely segíthet elhárítani a makacs dugulást.
Legyen szó konyhai vagy fürdőszobai dugulásról, az ember ilyenkor arra törekszik, hogy minél előbb megszüntesse a vele járó kellemetlenségeket. Nem az a legjobb megoldás, hogy azonnal boltba rohanunk és minden vegyszert és lefolyó tisztítószert megvásárolunk, melyet aztán literszámra öntünk a csövekbe. Sokszor azonban a dugulás elhárításához elég egy pumpa is, de előfordulhat az, hogy komolyabb dugulással találjuk magunkat szembe. Ilyenkor pedig jól jöhetnek azok a házi praktikák még a szerelő felhívása előtt, melyeket még nagyanyáink is előszeretettel használtak.

1. Kávézacc

Ha azt észleljük, hogy nem folyik le a lefolyón a víz, a legelső feladat, hogy a pangó vizet kimerjük a kádból, a mosdókagylóból vagy a mosogatómedencéből, annak érdekében, hogy hozzáférjünk a lefolyó szájához. Ezután a lefolyóba öntsünk bele egy adag kávézaccot, majd 1 liter vizet. Hagyjuk állni ezt legalább egy órára, majd két liter forrásban lévő vízzel öntsük nyakon. A kevésbé makacs dugulás esetén ez a megoldás is segíteni szokott, hiszen a kisebb lerakódásokat szépen leszedi a cső belsejéről.

2. Bórax

A bórax gazdaságos megoldást nyújt a háziasszonyok számára abban az esetben, ha az eldugult lefolyóval gyűlik meg a bajuk. Ez az anyag ugyanis nem csak a penészt tudja eltávolítani, hanem kiváló akkor is, ha a lefolyócsőben kialakult lerakódást kell eltüntetni. Egy tölcsér segítségével juttassunk a lefolyóba fél pohárnyi bóraxot, majd öntsünk rá két nagy pohár forró vizet. Hagyjuk hatni 20 percig, majd öblítsük le meleg, majd egyre hidegebb vízzel. Ez a praktika még a makacsabb dugulást is el tudja hárítani.

3. Mosószóda

Elsőre talán furcsa lehet, de a mosószóda is képes leoldani a szennyeződéseket a lefolyócsőben, hiszen rendkívül erős zsíroldó hatása van. Ez a szer fillérekért megvásárolható és mosáson kívül rengeteg helyen fel lehet még használni a háztartásban. Öntsünk egy pohár mosószódát a lefolyóba, majd öntsünk rá 2 pohár forrásban lévő vizet. Érdemes 20-30 percig várni, míg a mosószóda elkezd hatni és leoldja a makacs szennyeződéseket a cső belsejéről, majd engedjünk rá hideg vizet.
+1 tipp
További tippeket olvashat a szakértő oldalán, amit ide kattintva ér el

Hasonló bejegyzések