Talán a legnagyobb trendőrültek, a divat legnagyobb szerelmesei sem tudnánk mindent, amit cikkünkben érdekességként felsorolunk. a divat gyorsan változó, a világban mindig és mindenhol jelen lévő jelenség, melyet a gazdag, luxus életet városokban, hatalmas villákban élő emberektől a bennszülött törzsek tagjaiig mindenki követ, csak épp a maga kultúrájának keretei között.
Nem csupán a világ minden pontján, de minden korban jellemző a divat valamilyen szintű szerepe, így több ezer éves történelmünk során rengeteg érdekesség gyűlt fel. Ezek közül nézzünk most a XVI. századtól kezdődően néhány érdekes tényt.

Divatos ruhák online vásárlásának előnyei

 1. Az első divatmagazin 1586-ban jelent meg, Németországban. Koránt sem úgy nézett ki, mint mai leszármazottai, és nem csak az aktuális divat milyensége miatt. Néhány rajz, de főleg leírások tarkították és igyekezett az etikettnek megfelelő öltözködésre, sőt viselkedésre felhívni a figyelmet.
 2. Modellek csak 1853-ban jelentek meg a ruhabemutatókon. Egészen eddig a dátumig a ruhatervezők babákon mutatták be az elkészült remekeket. Az sem volt ritka, hogy kisméretű babákra varrták meg miniatűr ruháikat, ha pedig valakinek megtetszett az adott darab, elkészítették rendes méretű mását is.
 3. A legelső magassarkú cipők a férfiak lábán jelentek meg. 1740-ben szűnt meg a férfiak magassarkú cipő divatja. Az első időkben főleg lovagláshoz vették fel a magas sarokkal ellátott cipőket, aztán már utcai viseletük részét is képezte, végül a XVIII. század második felében leszoktak róla. Érdekes, hogy a ma kifutójának valóságtól elrugaszkodott világában ismét felütötte fejét a női magassarkúhoz hasonlatos férficipő. Reméljük, az utcára nem kerül ki ez a trend!
 4. A középkorban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egyes társadalmi rétegek csak bizonyos színű ruhákat viseljenek. A szegények, parasztok és cselédsorban lévők például nem hordhattak élénk színeket, inkább csak szürkét, barnát és a törtfehér, bézs árnyalatokat. A gazdagok színes kelmékbe takarták magukat, az uralkodó osztály pedig a pirosat, bordót részesítette előnyben. ha valaki kerekedőnek, bankárnak állt, akkor zöld ruhákkal volt tele ruhásszekrénye.
 5. A viktoriánus korban a nők nem viselhettek fekete ruhákat. A fekete szín csak egy esetben képezte ruhatáruk részét, de akkor kötelezően. Férjük halála után két évik feketében kellett járnia a viktoriánus nőnek.
 6. 1571-ben még a kötelezőségek világát élték, így a divat sem a szabadság és önkifejezés eszköze volt, sokkal inkább társadalmi rangjelző és az etikett, jómodor kifejeződése. Ekkor rendelte el I. Erzsébet angol királynő saját országában a kalaprendeletet, melynek értelmében minden 7 évnél idősebb nő köteles volt kalapot viselni vasárnap.
 7. A rövidnadrág nőkön csupán a második világháború után jelent meg, előtte nők sosem viseltek ilyesmit.
 8. A bikini viselését kezdetben négy országban nem engedélyezték, a Vatikán pedig odáig elment, hogy bűnnek kiáltsa ki a kétrészes fürdőruha viselését.
 9. A divatvilágban legelső logója Lacoste-hoz köthető, a márka kis zöld krokodilja volt az első hivatalos logó márkajelzés. 1933-ban jelent meg és mind a mai napig összetéveszthetetlen.
 10. 1943-ban rendezték meg a legelső New York-i divathetet, melyen az amerikai tervezők is szerphez jutottak, miközben előtte csak a franciák divatja volt meghatározó.
 11. Létezik egy híres divattervező, akiről egyetlen képet publikáltak csupán. Ő nem más, mint a belga Martin Margiela, akiről ez az egyetlen kép 1994-ben készült és azóta sem sikerült újabbat közzétenni.
 12. A piros talpról elhíresült Louboutin cipők nagyon rövid ideig kék talppal is kaphatóak voltak, mégpedig azért, hogy menyasszonyok is viselhessék őket, mert így meg is van a „valami kék” az esküvőjükön.
 13. Azt mondják, hogy Louis Vuitton divatháza az összes régi táskát megsemmisíti annak érdekében, hogy a lehető legerősebben megtarthassa exkluzivitását.
 14. A GUCCI tartja a legdrágább farmer rekordot. A Genius Jeans a Guinnes Rekordok Könyvének lapjain is helyet kapott a maga 3134 dolláros árával. A nadrágot Milánóban, 1998-ban mutatták be kifutókon.
 15. Dél-Korea divatrendőrséget tartott fenn annak érdekében, hogy senki ne lépjen túl a jóízlés határain. Nem stílusbeli hiányosságokat büntettek, hanem az etikettnek nem megfelelő öltözködésért büntették meg, esetenként zárták fogdába az embereket, például, ha egy nő a kelleténél rövidebb szoknyában mutatkozott, már elő is került a mérőszalag.

A világ legdrágább cipője 3 millió dollárt ér és a minnesotai múzeumban őrizték, ahonnan 2005-ben valaki ellopta. A cipő tervezője Harry Winston, akit az Óz, a csodák csodája című filmben látható csodacipellők, Dorothy kis piros lábbelijei ihlettek meg annyira, hogy elkészítse ezt az irreális értékű darabot.

Hasonló bejegyzések