A brikettálás a biomassza feldolgozásának egyik nagyszerű módja. Különféle mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási melléktermékeket tömörítenek úgy, hogy végül egy kiválóan éghető brikett tömböt kapnak. Mire is jó egy brikett? Ennek a terméknek a segítségével kiválóan fűthetünk, rendkívül jól ég, és nem igényel nagy helyet sem a tárolása.
Brikettálás során a melléktermékek kisebbek lesznek, tárolásnál, szállításnál nem mindegy, hogy mekkora térfogattal rendelkezik, így sokkal több elfér egy helyen. A műveletet speciális brikett és brikettáló gép segítségével lehet megvalósítani.
A brikettálás úgy történik, hogy ezeket a különféle melléktermékeket szemcsésre aprítják. Az aprításon túl szükséges még a melléktermékek szárítása is. Ez azért nagyon fontos, mert minél nedvesebb az anyag, annál nagyobb energiára van szükség a brikett elkészítéséhez a gépnek. A szárítás folyamata elsősorban a saját érdekeinket szolgálja, hiszen így sokkal kevesebbe kerül az előállítása. Ha megtörtént az aprítás és a szárítás, következhet az apríték présbe helyezése.
Mivel magas nyomásnak és 80-150 °C-os hőmérsékletnek van kitéve az apríték, így a szemcsék maguktól összeállnak, nincs szükség semmiféle adalékanyagra, hogy megtapadjanak. Miután összeálltak a szemcsék, meg kell várni, míg kihűl, és a daraboló gép méretre vágja. Alakra egy kész brikett többféle is lehet, kör, négyszög, esetleg sokszög alakú, és nagyjából 50 mm-es átmérővel rendelkezik.
A kész brikettek, mivel tízszer kisebbek az eredeti méretüknél, sokkal könnyebben tárolhatóak. Könnyen begyújthatóak, az elégés után 1-2%-nyi hamu marad csak vissza, szemben a tűzifáéval, ami után akár 5-20% hamu is megmaradhat. A szénhez képest nagy előnye van a briketteknek, a szén után 30% marad vissza, ugyanakkor a brikett energiatartalma teljesen megegyezik a barnaszénével.
Ha szeretne további információkhoz jutni, a Best Machinery Kft. weboldalán, a bestmachinery.hu-n további hasznos írásokat talál a brikettálásról, a brikett gépekről, és van lehetőség vásárlásra is.

Hasonló bejegyzések