Mi magyarok, ösztönösen, rendíthetetlenül imádjuk a burgonyát, számos néven becézzük is: burgonya, krumpli, kolompér, pityóka… Csak a teljesség igénye nélkül. Megszámlálhatatlan, ízletes receptet ismerünk, amivel ellenállhatatlan formában tudjuk tálalni, és a magyaros étkek egyik alapját képezik. De nézzük csak, mi mindenre jó!

Gazdag vitaminforrás

A kutatások alapján magas C-vitamin-, B-vitamin-, réz-, mangán-, és potassium forrásnak számít, ráadásul rostokban is nagyon gazdag. B6-vitamin tartalma kimagasló, ami az állóképességet, a teljesítményt nagymértékben megnöveli, hiszen a glikogén szétbontásában jelentős szerepet játszik. Így sportolóknak javára válik, ha gyakran fogyasztják, de akár egy fizikailag és szellemileg megterhelő nap előtt és után is jó, ha betározunk belőle, és valami ízletes, burgonyás ételt fogyasztunk.
Olyan kémiai folyamatokban is jelentős szerepet játszik, amelyek a gének működését befolyásolják, ennek következtében pedig nem elhanyagolható tényező a rákmegelőzésben sem.
Köztudott, hogy a B6-vitamin az idegrendszer működésében is fontos, így a krumplival kiegyensúlyozottságunkért is sokat tehetünk.

Rostokban gazdag

Főként a héjában találunk rengeteg rostanyagot, ami egy felnőtt szervezet napi szükségletének 12 %-át is fedezi! Ehhez elegendő, ha egy nap 125 grammot fogyasztunk belőle, rengeteget teszünk már ezzel is a vastagbelek egészségéért. Így a vastagbélrák megelőzésében kiváltképp jelentős a burgonya, egyúttal pedig a méreganyagok felszívódását is hatékonyan megakadályozzák. Gyermekeinknek is bátran elkészíthetjük, örömüket fogják lelni benne, és ezzel egészségükért és jó közérzetükért is rengeteget tehetünk!

Magas vérnyomás ellen?!

Igen! A kutatók a burgonyában felfedeztek egy úgynevezett kikoamin nevű vegyületet, amelyet korábban semmi másban nem leltek fel, csak a kínai gyógynövényekben. Ez az anyag a vérnyomás optimalizálásában játszik szerepet, így örvendezve majszolhatunk akár egy finom krumpli salátát, a hatás nem marad el!
Számos formában el tudjuk készíteni: levesként, főételként, köretként, főzelékként, tejföllel és zöldségekkel, vagy akár gyümölcsökkel dúsítva, kombinálva, és ráadásul rengeteg ízletes étek elengedhetetlen összetevőjévé avanzsáltuk. Mi magyarok már a kezdet-kezdetén is tudtunk valamit!

Hasonló bejegyzések