Milyen méretű medencét válasszunk a kertbe? Ez a kritérium mindig a tulajdonos ízlésétől és költségvetésétől függ, de mindenekelőtt a medence számára rendelkezésre álló területtől is. Elterjedt elképzelés, hogy nagy kert kell ahhoz, hogy úszómedencénk legyen, a piacon azonban mindenféle méret létezik.

Standard méretű medencék

Az úszómedencék piacán a standard méretek a következők:

  • 6×3 méteres medencék (6×2 vagy 6×4 méteres medencék is), azaz 18 m² felületűek.
  • 7×3 méteres medencék (7×4 vagy 7×5 méteres medencék is), azaz 21 m² felületűek.
  • 8×4 méteres medencék (8×3 vagy 8×5 méteres medencék is), azaz 32m² felületűek.
  • 9×4 méteres medencék (9×3 vagy 9×5 méteres medencék is), azaz 36 m² felületűek.
  • 10×4 méteres medencék (10×5 vagy 10×6 méteres medencék is), azaz 40 m² felületűek.

Amikor a leendő medencénkre gondolunk, általában egy téglalap alakút, vagy akár egy előregyártott modellt képzelünk el. Sok helyen azonban a kínált medencék lekerekített sarkokkal és többféle formával rendelkeznek, hogy minden kerthez és a terep minden határához alkalmazkodni tudjanak.

Az egyenes formájú medencék optimalizálják a teret, míg a szabad formájú vagy félkör alakú medencék a terasz vagy a ház széléhez illeszkednek, hogy tökéletesen beleolvadjanak a kertbe. A formaválasztáson kívül a medence felszereltségét és méreteit is érdemes testreszabni.

Kis medencék is léteznek

Az elmúlt 30 évben a földterületek egyre kisebbek lettek, és ezzel együtt a medencék is. Nem véletlen, hogy ezért növekszik a kisebb modellek száma. Egy medence akkor tekinthető kis méretűnek, ha nem haladja meg a 10 m²-t. Amellett, hogy ezek a mini medencék tökéletesen illeszkednek a kis kertekbe, soha nem igényelnek építési engedélyt, olcsóbbak, könnyebben takaríthatóak és karbantarthatóak.

A piacon alapfelszereltségként megtaláljuk a következő méreteket, amik szinte bármelyik kerthez megfelelnek.

  • 3×2 méteres medencék, ami nagyjából 6 m².
  • 4×2 méteres, azaz 8 m²-es medencék.
  • 5×2 méteres medencék, amik egyenlőek a 10 m²-rel.

Hasonló bejegyzések