Ha fogyásról van szó, testmozgás gyanánt szinte mindenkinek azonnal a futás jut eszébe. A sorban a második a diéta a harmadik pedig ezek keveréke. Ha futásról van szó, a laikus olvasó azt gondolhatja, hogy a futás, az futás, egyszerű, mint a fa ék, és minél többet futunk, annál hamarabb le fogunk fogyni. valahol igaza is van, azonban ez egy roppant sokrétű téma, amit nem elég elintézni a fentebb írt pár mondattal.

Miért olyan népszerű a futás?

Nagyon könnyű a válasz. Futni a legelérhetőbb, legegyszerűbbnek tűnő edzési lehetőség, melyhez sem eszköz, sem speciális hely, sem pedig terembérlet nem szükséges. Sajnos sokan azt gondolják, hogy felkészültség, tudás és még csak egy jó cipő sem kell ahhoz, hogy rendszeresen fussunk. Ők nagyot tévednek. Egy bokát tartó, megfelelő talppal rendelkező, jól szellőző futócipő szinte elengedhetetlen, ha valaki hosszú távon tervez futással edzeni. Emellett szakszerű bemelegítés, megfelelő mozgás, testtartás futás közben és levezető nyújtás is kell ahhoz, hogy a futás tényleg csak hasznunkra váljon.

Futással fogyni néhány esetben könnyű, más esetekben nehéz, de akadnak olyan esetek is, mikor lehetetlen. Számos tényező befolyásolja a futás hatékonyságát. Olyannyira nem egyszerű téma ez, hogy bár egészséges és alapvető mozgásformáról beszélünk, mégis van rá esély, hogy mozgásszervi problémákat okoz.

Miként járul hozzá a futás a súlyvesztéshez?

Mint minden tevékenység, úgy a futás is energiát igényel. Minél intenzívebb annál több energiára van szükség, ahogy az is igaz, hogy minél hosszabb távot vagy, ha időre mérjük, akkor minél több időt töltünk ezzel a mozgással, annál több kalóriát fogunk elégetni.
A futás lehet kardio edzés, amennyiben inkább több időt töltünk vele, mint amilyen intenzitással műveljük, de lehet izomépítő jellegű is, ha olyan módon csináljuk, mint a rövidtávfutók. Utóbbi esetben a fenék, comb és vádli izmait erősíthetjük, míg előbbivel súlyvesztést eredményezhetünk.
Mostanában egyre népszerűbbek az intervall edzések, melyek gyorsan váltakozó intenzitással a szervezetet sokkolva hatékonyabb zsírégetést tesznek lehetővé és sokkal inkább fejlesztik, edzik a keringési rendszerünket is.
Futás közben a szervezet több oxigént igényel, felgyorsul a keringés, a szervezet energiafelhasználása is felgyorsul, valamint mindezek következményeképpen intenzívebb méregtelenítés alakul ki. Ha közepes tempóval futunk, akkor minimum negyven perc mozgás kell ahhoz, hogy kardionak nevezhessük edzésünket. A szervezet 30-40 perc elteltével kezdi el felhasználni a zsírt, így aki csak húszperceket vagy félórákat fut ilyen jelleggel, ne számítson eredményre.
A futás a fogyás mellett számos egyéb pozitívummal bír. Növeli a tüdőkapacitást, az anyagcsere meggyorsításával lényegében „átmossa” szervezetünket, méregtelenít és egész testünket megmozgatva sejtszinten felfrissít. Jót tesz a szív-és érrendszernek, szellemi frissességet, javuló koncentrációt, jobb közérzetet, jobb idegállapotot eredményez, stresszoldásra és depresszió ellen is hatékony. Aki teheti, fusson minél többet és ha van rá mód tegye ezt változatosan, megfelelő felkészültséggel és megfelelő cipőben.

Hasonló bejegyzések