Ha már mindent kipróbáltál, de soha nem tudtál tartós eredményeket elérni a fogyókúrák során, érdemes lenne talán megpróbálnod változtatni egy kicsit – vagy éppen nagyon – étkezési szokásaidon, ami nem csak azt jelenti, hogy kevesebb zsírosat és cukrosat eszel.
Egy ausztrál kutatás ugyanis nemrégiben bebizonyította, hogy nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy azt miképpen fogyasztjuk el, lévén a gyors evés nem csak nagyon egészségtelen, hanem ezen túlmenően hizlal is, ezáltal elegendő lenne sokaknak csak leszokni a habzsolásról ahhoz, hogy leadhassanak néhány kilót.

Megdöbbentő összefüggés a gyors evés és a BMI között

Az Ausztráliában létező Emberi Táplálkozási Intézet szakemberei nemrégiben egy átfogó vizsgálatot folytattak le több mint másfélezer önkéntes bevonásával, akik mind középkorú nők voltak abból kifolyólag, hogy a kutatás elsődlegesen nem ehhez az eredményhez lett igazítva, hanem női sajátosságokat vizsgált. Ennek ellenére is kiderült azonban, hogy az evés sebessége milyen drasztikusan befolyásolja a testtömeg-indexet, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy ötös skálán értékelve az evés sebességének már egyetlen fokozattal való megnövekedése is közel 3 százalékos túlsúlyt eredményezhet, ami testalkattól függetlenül 2-3 kilónyi túlsúlynak felel meg. Ha tehát az átlagosnál csak három fokozattal eszünk gyorsabban, mint az átlag – ergo nagyobb adagokban kerül a gyomrunkba az étel –, azzal akár 10 kilónyi súlyfelesleget is felhalmozhatunk magunkra, amit nyilvánvalóan az evés sebességének módosításával ugyanúgy le is adhatunk.
A problémát ugyanakkor sok esetben rengeteg külső tényező befolyásolja, hiszen a rohanó mindennapokban nagyon nehéz megfelelő sebességgel elfogyasztani ételeinket, a bevett étkezési szokásosokon pedig értelemszerűen mindig nagyon nehéz változtatni, pedig fontos lenne, hiszen sokaknál emiatt tetemes túlsúly is kialakulhat, ami egészségügyi problémákat idézhet elő. Amennyiben minket is ez a veszély fenyeget, és szeretnénk tenni valamit ellene, érdemes megfogadni az alábbiakban elhangzó tanácsokat, amelyek segítséget nyújthatnak a krónikus gyorsevők számára, akik rendszerint több ételt is juttatnak gyomrukba, mint amennyire valójában szükségük lenne.

Hasznos tippek az evés tempójának csökkentésére

  • Két étkezés között legfeljebb 2, maximum 3 óra teljen el, hogy ne váljunk farkaséhessé.
  • Igyunk egész nap, fokozatosan vizet, amivel csökkenthető az éhség, így az evéskor nem érzünk késztetést a gyomor gyors feltöltésére.
  • Számoljuk a rágásokat, és minden egyes falatot legalább tíz alkalommal rágjunk meg.
  • Minden egyes szánkba tett falat után tegyük le az evőeszközt, majd miután legalább tízszer megrágtuk és lenyeltük az ételt, csak akkor vegyük fel újra.
  • Amelyik ételnél lehet, használjunk evőpálcikát, lehetetlen vele gyorsan enni.
  • Együnk társaságban, hiszen így igazodhatunk a lassabb tempóhoz.
  • Az evés legyen szertartás, adjuk meg a módját neki, ami az étel elfogyasztásának idejére is érvényes.

Hasonló bejegyzések